آشنایی با سم دیازینون

یکی از سمومی که برای مقابله با حشرات و آفات گیاهان زینتی مورد استفاده قرار می گیرد دیازینون است. بد نیست با مشخصات این سم آشنا شوید:

ویژگیهای فیزیكی و شیمیایی : این سم به صورت روغن بدون رنگ است . حلالیت آن در دمای معمولی محیط ۴۰میلیگرم در لیتر می باشد . نسبت به نور خورشید مقاوم بوده و در محیطهای اسیدی و قلیایی ناپایدار است تنها درزمانیكه هوا آرام باشد ( سرعت باد كمتر از km/h ۱۰ )میتوان گرد پاشی كرد .

ماندگاری در محیط زیست : بقایای دیازینون ممكن است حداكثر تایكماه در محیط باقی بماند. در صورتیكه این سم در معرض هوا قرار بگیرد طی حدود ۱۰روز تجزیه خواهد شد. اما در سایه اندازها بیش از سه هقته باقی خواهد ماند .

سمیت : LD ۵۰ = ۳۰۰-۴۰۰ mg/kg دیازینون برای پرندگان وزنبورهای عسل بسیار سمی است و برای ماهی ها تا حدی سمی میباشد . سمیت آن رااز راه جلد برای انسان و دام كمتر است ولی از راه تنفس خطر مسمومیت آن بیشتر می باشد لذا در موقع سمپاشی باید ماسك مخصوص به كاربرد .

موراد مصرف : دیازینون یك حشره كش تماسی بسیار موثر كه برای كنترل تقریبا هر نوع حشره ای به كار می رود . كاربرد اصلی آن در برنج , درختان میوه , تاكستان , نیشكر, ذرت , پنبه , توتون, و سیب زمینی است . می توان از آن علیه جور پایان, هزارپایان , كرم پیاز, ساس گندم , گوش خیزك , لارو اروسی فرم, وسك كلرادوی سیب زمینی, كك نباتی , مگس میوه , كرم سیب, كرم ساقه خوار برنج , شته , زنجره برگ , تریپس , كنه , شپشك آرد آلود , پروانه , شب پره زمستانی و یا هر آفت باغی دیگر استفاده كرد. در منازل می توان ازآن برای كنترل مورچه ,سوسك فرش , بید گوش خیزك , سوسری و آبدوزدك استفاده كرد .

در صورت مسمومیت با این سم مطابق سایر مسمومیت ها از مواد تهوع آور استفاده شده و به پزشک مراجعه شود. این سم در زمره سموم قوی دسته بندی می شود و در صورتی که در منزل یا در گلخانه نگهداری می شود حتما نسبت به درج برچسب بر روی ظرف آن اقدام نموده و از دسترس اطفال دور نگه داشته شود.